NOTÍCIES

El 40% dels aspirants a mestre no aprova les PAP

Categoria
El 40% dels aspirants a mestre no aprova les PAP - Preparats.cat

4 de cada 10 estudiants de batxillerat que volen estudiar el Grau en Mestre d’Educació Primària, Mestre d’Educació Infantil o bé el Doble Grau, no superen les Proves d’Aptitud Personal (PAP), el requisit indispensable per accedir a aquests graus d’educació. Les PAP són obligatòries des de fa 3 anys i en fa 2 que les suspenen el 40% de les persones que s’hi presenten, una xifra molt per sobre del primer any, amb només el 29%. Per obtenir l’aprovat en aquestes proves cal arribar a la mitjana aritmètica de 5 sobre 10 i cal que de les dues proves – la de competència comunicativa i raonament crític, i la de competència lògica i matemàtica – s’obtingui mínim un 4.

Tot i el nombre de no aptes, aquest any s'hi ha examinat un 32% més que l'any passat (4.271 persones), per tant, també hi ha més aprovats (el 2018 van aprovar 1.914 persones i aquest any 2.546), però el percentatge d'aptes quasi no canvia: 59,1% el 2018 i 59,6% aquest any.

Un canvi de calendari

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) relaciona l’augment de les sol·licituds al fet que aquest any s’han avançat les PAP, perquè no coincideixin amb les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). Lluís Baulenas, secretari general del CIC, afirma que "l'avançament de la prova ha afavorit que s'hagin presentat més persones interessades a accedir als graus d’educació" i que “això no ha disminuït la qualitat dels resultats, que són, fins i tot, lleugerament millors que en la convocatòria anterior".

Les mesures per prestigiar la docència

L’any 2013, el Govern i les universitats catalanes van iniciar el programa MIF (Millora i Innovació en la Formació de Mestres) amb l’objectiu de prestigiar la docència i millorar les competències dels futurs mestres. Per això, el MIF ha redissenyat les vies d’accés als estudis i transformat profundament aquests graus.

Inicialment es va poder accedir als graus en Mestre amb una nota mínima de 4 als exàmens de català i castellà de selectivitat i una mitjana de 5 entre les dues matèries. Amb aquesta mesura, el 2013, 1 de cada 10 aspirants es va quedar a les portes.

I des del curs passat, l'exigència és major. Ara les persones que volen accedir als graus en Mestre han de demostrar tenir uns bons coneixements lingüístics i matemàtics a les PAP, que són unes proves específiques per als que volen dedicar-se a la docència i són independents de la selectivitat. Per rebre l''apte' cal obtenir com a mínim un 4 a les dues proves, arribant així a la mitjana aritmètica de 5.

Catalunya és l’única comunitat de l’Estat on es fan aquestes proves i hi ha qui diu que els exàmens actuals, tot i necessaris, no tenen en compte les competències personals i emocionals necessàries per a la professió. I tu, què en penses?

Font: Diari ARA

Informació

Vols que et posem en contacte amb professorat o alumnat d'aquests graus? Només ens ho has de demanar!

Preparats.cat - Registre

 

Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una! A més, si et registres abans del juliol del 2019, podràs guanyar un salt amb paracaigudes!

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
8 + 3 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.