NOTÍCIES

Com serà la Selectivitat 2020?

Categoria
Com serà la Selectivitat del 2020? - Preparats.cat

Finalment, la Generalitat de Catalunya s'ha posicionat sobre com seran els exàmens de la Selectivitat del 2020 i ha anunciat que ja existeixen dates de matrícula de les PAU: del 15 de maig al 15 de juny. Segur que durant aquest temps de confinament i d'incertesa t'has fet moltes preguntes sobre com afectarà la Covid-19 a les proves d'aquest curs, que, si res no canvia, se celebran els dies 7, 8 i 9 de juliol en convocatòria ordinària. T'expliquem les últimes novetats!

Com seran els exàmens de la Selectivitat 2020?

 • Mantindran l'estructura habitual que has vist en exàmens d'anys anteriors, ja que com afirma la Comissió organitzadora de les PAU, "no era convenient proposar ara un canvi radical".
 • S'ha fet una "adaptació i flexibilització" dels exàmens, però no s'ha reduït el temari perquè seria perjudicial per l'alumnat, ja que cada centre programa els continguts de forma diferent.

Quins canvis hi ha?

Com que els instituts no han pogut oferir tota la matèria que entra a la Selectivitat, la Comissió organitzadora de les PAU ha fet una sèrie de canvis a les proves, que, en alguns casos afecta a l'estructura general de l'examen, i en d'altres es tracta només de petites variacions. Això sí, els exercicis tindran l'aparença habitual i es mantindran els criteris d'avaluació.

Segons els canvis que s'han fet, les assignatures es divideixen entre:

 • Opcionalitat sobre el conjunt de l'examen
 • Opcionalitat sobre una part de l'examen

Opcionalitat sobre el conjunt de l'examen

Hi ha 21 matèries que han patit canvis quant a l'opcionalitat sobre el conjunt de l'examen i es divideixen en 4 grups, segons els canvis que s'hi han fet.

Economia de l'Empresa, Electrotècnia, Física, Geografia, Història, Història de l'Art, Matemàtiques, Matemàtiques aplicades a les CC.SS., Tecnologia Industrial, Química.

 • Exemple 1: A l'assignatura de Matemàtiques, es redueix el nombre de preguntes que s'han de respondre. Al 2019 s'havia de respondre 5 dels 6 exercicis. Al 2020, seran 4 exercicis de 6.
 • Exemple 2: Fins el 2019, alguns exàmens tenien una estructura d'una bloc obligatori i un altre en el qual s'havia de triar l'opció a respondre. Això ja no passa en exàmens com el de Tecnologia Industrial: hi ha 6 exercicis i l'alumne/a pot escollir quins 4 vol respondre.
Grup 1 - Assignatures de Selectivitat 2020
Assignatures del grup 1 de la Selectivitat 2020, segons els canvis actuals

Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Cultura Audiovisual, Dibuix Tècnic, Disseny, Fonaments de les Arts, Literatura Castellana, Literatura Catalana.
 

 • Exemple 1: Enguany, en aquestes assignatures, o bé ja no hi ha una part obligatòria, o bé sí que hi ha exercicis que ha de respondre tot l'alumnat, però es pot triar quines preguntes es prefereix contestar en relació a l'enunciat. Això ha passat en assignatures com Biologia. L'any passat, s'havia de respondre dos exercicis obligatoris i dos d'opcionals (a triar entre opció A o B). Aquest any, s'han de fer 4 exercicis, 2 a triar entre 3 del bloc 1 i el mateix al bloc 2.
Assignatures del grup 2 de la Selectivitat 2020
Assignatures del grup 2 de la Selectivitat 2020, segons els canvis actuals

Dibuix Artístic i Història de la Filosofia.

 • L'estructura de l'examen de Dibuix Artístic és exactament la mateixa, però canvia la mida del dibuix que es fa a la prova (serà format DIN A3).
 • A Història de la Filosofia es redueix el nombre de preguntes obligatòries que s'han de respondre i es pot triar entre exercicis de l'opció A i opció B
Assignatures del grup 3 de la Selectivitat 2020
Assignatures del grup 3 de la Selectivitat 2020, segons els canvis actuals

Anàlisi Musical

 • Degut a la naturalesa competencial de l'assignatura, l'examen segueix igual que al 2019: un 80% de la prova es basa en dues audicions amb una durada total d'entre 25 i 30 minuts, i el 20% restant és un exercici de resposta oberta.

Opcionalitat sobre una part de l'examen

Aquestes 8 matèries presenten una part comuna que haurà de respondre tot l'alumnat i una d'optativa on es podrà escollir. També es divideixen en 2 grups, segons els canvis que han patit:

Llengua Catalana i Literatura i Llengua Castallana i Literatura

 • Pràcticament, aquests dos exàmens no canvien. Només en el cas de Llengua Catalana i Literatura, ja que a la part de comprensió lectora només s'haurà de contestar dues de les tres preguntes (de l'opció A o B).

Grec, Llatí, Llengua Estrangera (Alemany, Anlgès, Francès i Italià)

 • En el cas de Grec i Llatí, no canvia massa. Hi ha una part obligatòria que queda igual i hi ha una petita variació a la part opcional. En comptes de triar 3 exercicis opcionals entre l'opció A o B, hi haurà 3 exercicis amb 2 preguntes, entre les quals l'alumne/a podrà triar quina prefereix contestar.
 • Els exàmens de Llengua Estrangera no canvien, i continuen tenint dues parts comunes (comprensió oral i comprensió lectora) i una optativa (expressió escrita, en què es pot triar entre tres opcions)
Canvis a les assignatures de Llatí, Grec i Llengua Estrangera a la Selectivitat 2020
Canvis a les assignatures de Llatí, Grec i Llengua Estrangera a la Selectivitat 2020

Consulta tots els canvis i més detalls al document del Consells Interuniversitari de Catalunya sobre la Selectivitat 2020.

Quan es podrà fer la matrícula de la Selectivitat?

L'alumnat de 2n de batxillerat ja havia fet la prematrícula, però la resta d'estudiants estava pendent de saber quan es podria fer la Matrícula de la Selectivitat, que s'havia ajornat. Finalment, tenim noves dates: la matrícula es podrà fer del 15 de maig al 15 de juny a Accés Universitat. Aquest termini serveix per a tot l'alumnat de Catalunya: 2n de batxillerat, CFGS i alumnes lliures.

Es mantenen les dates de la Selectivitat?

Fa uns dies, es van anunciar les noves dates de la convocatòria ordinària de la Selectivitat: 7, 8 i 9 de juliol. La Generalitat de Catalunya ha fixat aquestes dates, "a l’espera de l’evolució de les mesures per la situació d’emergència sanitària", així que, en principi, només canviarien si la situació empitjorés.

La convocatòria extraordinària de la Selectivitat encara no té dates confirmades.

Us seguirem informant!

 

 

Preparats.cat - Registre

 

Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una! A més, si et registres abans del juliol del 2020, podràs guanyar un salt amb paracaigudes!

Documents

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
17 + 1 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.