NOTÍCIES

Les universitats catalanes que fan pràctiques de mestre des de primer

Les universitats catalanes que fan pràctiques de mestre des de primer

T’agradaria poder fer pràctiques a les escoles des de primer de carrera i conèixer realment com és la professió de mestre? Doncs hi ha dues universitats catalanes que ja ho fan! Basat en el model de Finlàndia, on les facultats d’educació i les escoles col·laboren molt estretament, la UVic-UCC i la Universitat de Lleida (UdL) tenen un model de pràctiques que permet que l’alumnat tingui, des de primer, un peu a l’escola, el que serà el seu hàbitat natural com a mestres. No és casualitat que els dos centres siguin dels més arrelats al territori, ja que per implantar aquest programa, les escoles del municipi hi han d’estar molt implicades.

En el cas de la UdL, pionera en aquest model, l’alumnat fa pràctiques dos dies a l’escola, i els altres tres fa classe a la universitat. A primer, els 50 estudiants de magisteri amb el millor expedient fan pràctiques en escoles de la ciutat, tant públiques com concertades; a segon, aprenen a gestionar grups d’alumnes de diferents edats en escoles rurals; a tercer fan una estada en centres d’alta complexitat, amb alumnes en situacions socials i econòmiques complicades, i a 4t tornen a una escola de la ciutat.

D’altra banda, a la UVic va ser al 2013 quan es van fer canvis importants en el doble grau en Educació Infantil i Primària i es va implementar aquest model. “Necessitàvem que els alumnes tinguessin un primer contacte a l’escola a primer”, afirma Anna Vallbona, coordinadora del grau de Mestre d’Educació Primària a la UVic. El degà de la Facultat d’Educació, Eduard Ramírez, també apunta que “la facultat han de ser les 11 escoles de Vic” i aposta per fer menys teoria i més pràctica: “No hem d’entretenir-nos en els continguts i els exàmens, hem d’anar a tocar la realitat”. És aquest contacte real amb els nens i nenes el que fa que l'alumnat d’educació vegide seguida si de veritat li agrada, no només la carrera, si no la professió.

En aquest vídeo de la UVic, veuràs com es desenvolupa el programa de Mentoratge i Identitat Docent dels graus en Mestre/a:

Les escoles també n’aprenen

Per als/les mestres d’aquestes escoles, rebre estudiants de primer de magisteri també és un repte i els ajuda a reflexionar sobre la seva pràctica docent i poder fer autocrítica, tal i com explica Alba Grau, tutora de 2n de primària a l’Escola Guillem de Mont-rodon de Vic.

Jordi Coiduras, coordinador del grau en educació de la UdL, apunta que “els mestres són mestres, no formadors” i que “per assumir aquest segon rol han de rebre formació”. Per aquesta raó, reuneixen les tutores i els tutors de les escoles tres cops l’any a la facultat, on se’ls forma.

Implantar aquest model a la resta d’universitats

El departament d’Educació vol implantar aquest model de pràctiques més enllà de Lleida o Vic i, tot i que no serà fàcil, ja fa uns anys que es va posar en marxa el Programa de millora i innovació en la formació de mestres (MIF), que aposta per renovar el període de pràctiques universitàries, amb la creació d’un model de pràctiques “compartit” entre totes les universitats.

Implantar aquest programa a la resta d’universitats milloraria la formació dels mestres i conseqüentment, l’educació del futur!

Font: Diari ARA
Informació

Vols que et posem en contacte amb professorat o alumnat d'aquests graus o tens algun dubte? Només ens ho has de demanar!

Preparats.cat - Registre

 

Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una! A més, si et registres abans del juliol del 2019, podràs guanyar un salt amb paracaigudes!

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
2 + 0 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.