NOTÍCIES

Què és la Llei Castells? La llei que pot canviar les universitats

Categoria
Què és la Llei Castells? La llei que pot canviar les universitats - Preparats.cat

Fa mesos que es parla d'una nova llei que podria canviar el futur de les universitats catalanes: la Llei Castells (LOSU). La va desenvolupar i presentar l'hivern passat l'anterior ministre d'universitats Manuel Castells, ja substituït al càrrec per Joan Subirats. Però què passa amb la Llei Castells i per què ha provocat tants dubtes i escàndol? T'ho expliquem!

Nova Llei Castells d'universitats: què canviarà i què opinen els estudiants

  • S'eliminen els graus universitaris de 3 anys. Tot i que aquest format (que majoritàriament existia a Catalunya) pretenia posar-se al dia amb com són les universitats a la resta d'Europa, s'ha decidit que tots els graus de l'Estat siguin de 4 anys, com en el passat.
  • La situació laboral del professorat podria millorar significativament. Es pretén que es redueixin els contractes temporals i el professorat associat, ja que, fins ara, tenien un excés de feina i sous poc justos.
  • Les universitats públiques i privades hauran d'invertir un 5% en investigació, com a mínim! I el Govern també admet que els centres necessiten més pressupost.
  • Les unis hauran de promoure la igualtat i l'equitat. Totes hauran de tenir una unitat "d'igualtat i diversitat" i podran aplicar mesures per afavorir l'accés a les dones a les seves places.

Tot i això, que, en general, són mesures molt positives, els estudiants i els rectors opinen que les universitats tindran menys poder de decisió i menys competències, com s'explica al Diari Ara. També es preveu que l'alumnat tingui més representació en els òrgans de decisió, però aquest col·lectiu opina que és una representació "simbòlica" i que no els permet participar en decisions que, evidentment, els afecten.

La Llei Castells pretén canviar alguns aspectes de les universitats, però no agrada a molts estudiants.
La Llei Castells pretén canviar alguns aspectes de les universitats, però no agrada a molts estudiants.

Els estudiants es manifesten contra la Llei Castells

De fet, el 16 de desembre de 2021, els estudiants de secundària i universitats ja es van manifestar contra la nova llei. En aquesta manifestació d'un miler de participants convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), les crides reclamaven una universitat amb menys lligams amb el sector privat, més representació estudiantil i més seguretat pel català a les aules, sobretot per l'etapa de secundària.

Fonts: Diari ARA, Betevé, El Temps i Nació Digital.

Si et registres a Preparats.cat rebràs una newsletter amb les notícies i novetats més importants sobre la Selectivitat, els graus universitaris i les universitats. I també entraràs en un Sorteig d'un Apple Watch SE! A què esperes per accedir a tota l'orientació universitària?

Registra't a Preparats.cat!

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
4 + 2 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.