NOTÍCIES

Resum d"Aigües encantades' de Joan Puig i Ferreter

Categoria
Resum d"Aigües encantades' de Joan Puig i Ferreter
Publicat per: carla.roca

Seguim amb els resums de les lectures obligatòries que entren a la Selectivitat! Podràs trobar-te preguntes d'aquest llibre a l'examen de Llengua i Literatura Catalana.

Aigües encantades és una obra de teatre, escrita per Joan Puig i Ferreter, l’any 1907, i que s'inscriu en el context dels drames d'idees i passions del Modernisme

Argument i estil d'‘Aigües encantades’ 

L’obra passa en un poble de Tarragona, on es planteja un problema de sequera que viuen els habitants des de fa anys. Un foraster proposa explotar uns pous, però la gent del poble s’hi oposa i creu que la seva fe provocarà la pluja que necessiten.  

La Cecília, la protagonista, es troba en conflicte a casa seva perquè, al contrari dels seus pares, no és gaire religiosa.  

Els personatges

 • Cecília: filla de l’Amat i la Juliana. En contra de les idees de l’església, fet que li comporta diversos enfrontaments amb els seus pares
 • Pere Amat: espòs de la Juliana i pare de la Cecília. Propietari rural. Ferm i autoritari. Partidari de la religió catòlica
 • Juliana: dona de l’Amat i mare de la Cecília.  Partidària de l’església. Es troba submisa davant el seu marit, però intenta calmar les coses enmig de les discussions amb la seva filla
 • Vergés: mestre del poble. Suposa un recolzament per la Cecília
 • Mossèn Gregori: el rector del poble, que ho justifica tot amb la religió i té molta fe en Déu
 • Foraster: un jove enginyer amic de la Cecília, qui diu portar la solució al problema del poble
 • Senyor Vicenç 
 • Bartomeu: jornaler republicà, amic del Manso i partidari del foraster
 • Manso: carlí, però no es considera religiós. 
 • Romanill: pastor, republicà i partidari del foraster. 
 • Bràulia: esposa del Romanill
 • Joan Gatell

 

Resum per actes d"Aigües encantades'

1r acte 

L’obra comença a casa d’en Pere Amat i la seva esposa Juliana. La filla d’aquests, la Cecília, és el personatge principal. És una noia poc religiosa, i això causa un conflicte amb els seus pares.  

L’acte es desenvolupa amb diferents discussions entre la Cecília i els seus pares, amb la religió com a tema principal. La Cecília amenaça als seus pares d’anar-se’n si no accepten la seva manera de pensar, i el pare d’ella, l’amenaça dient-li que no acabarà la carrera i li cremarà els llibres i, gustosament, la farà fora de casa. 

El senyor Vergés, el mestre del poble, present en les discussions de la primera escena, suposa un suport per la noia. 

Enmig d’una discussió, apareix en Joan Gatell, alcalde del poble i espòs de la Trinitat, anunciant l’arribada d’un foraster que assegura portar solucions pel problema de sequera i que vol parlar amb l’alcalde, i decideixen anar a buscar al Mossèn Gregori. Aquest es posiciona en contra del foraster i les seves idees. 

La Cecília, en assabentar-se de l’arribada del foraster, el va a buscar, ja que havien sigut amics.  

La Juliana i l’Amat es desesperen i s’indignen, perquè en rebre al foraster, l’abraça i el besa. El capellà demana un miracle que encarrili a la noia. 

 

2n acte 

L'escena comença al pati al costat de la casa del pastor Romanill. 

Està esperant al foraster, al qual ha ofert la seva casa perquè parli als veïns. 

Arriba Bartomeu abans de l'hora a la qual s'ha convocat la reunió I en aquestes arriba Mans, amic de Bartomeu. Aquests discuteixen per les seves diferències: uns republicans i els altres carlistes. 

Arriben Joan, l'alcalde, i Amat. Volen convèncer a Romanill que no faci la reunió amb el foraster a la seva casa. El pastor no es deixa convèncer i fa fora de la seva casa. 

Entren alguns homes i amb ells el foraster. 

Se senten veus fora: és l'alcalde amb un munt de gent. Entren a patolls al pati. Amat, entre ells, cridant, amb l'agutzil i més autoritats. I també amb ells el mestre, que es disculpa al foraster, diu que fa el que pot en aquesta problemàtica situació. 

El foraster diu que va venir en to de pau, però li han declarat la guerra. 

Finalment, deixen parlar al foraster i el presenten: un enginyer que ha viatjat molt, ha vist la misèria però també com sortir d'ella. Diu haver descobert aigües subterrànies, que són vives, reals, no encantades. Alguns aplaudeixen, però altres li criden.  

El capellà diu que el poble sempre ha sofert desgràcies de tota mena, i ara la sequera. Que no han de perdre la fe i sortiran d'això. Després d'aquestes paraules, comença a ploure. Tots creuen que és un miracle i volen tirar al foraster, al que Romanill s'oposa. 

Apareix la Cecília, amb els pèls esvalotats, i pregunta pel foraster. Llavors li conten que el poble se li ha posat en contra i ningú li ha defensat. 

 

3r acte 

Aquest acte es desenvolupa a casa dels pares de la Cecília, mentre continua plovent sense parar. 

La mare es lamenta per la situació: la gent del poble ha vist la Cecília despentinada i amb sang a la cara. El pare, en canvi, només vol que torni per imposar-li de nou les seves normes i tenir-la dominada.  

I arriba la Trinitat per consolar a la Juliana, donant-li esperança amb tot d’arguments religiosos. Tot seguit entra el Mossèn i, més tard, en Joan, entusiasmat de perseguir la gent mentre apedregaven al Foraster. Els hi diu que el Foraster tenia raó, que les aigües que segons tothom havia enviat Déu no solucionen el problema de la sequera. Després d’això, ell i la seva dona, la Trinitat, se’n van. 

I quan estan a punt d’anar a missa, arriba la Cecília, bruta i xopa. Diu que només vol canviar-se la roba i anar-se’n de casa per sempre. Llavors es discuteix amb el seu pare i ell li acaba pegant. A la mare li sap greu. La Cecília s’estima la seva mare, però li fa pena, com la resta de dones submises.  

És hora d’anar a missa i tots, menys la filla, marxen de casa. I és quan arriba el mestre Vergés. La Cecília està enfadada, ja que havia deixat sol al Foraster. Més tard arriba en Manso a donar-li un encàrrec a la noia de part del Batlle: el Foraster està malferit en un hostal. 

El mestre es declara a la Cecília, però ella decideix anar-se’n del poble per sempre, i això fa. 

 

Tot i que et deixem un resum d"Aigües encantades' de Joan Puig i Ferreter, llegeix-te el llibre per entendre’l i conèixer tots els detalls de la història i dels personatges. Molta sort a l'examen!

 Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una!

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
2 + 13 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.