NOTÍCIES

Resum de 'Luces de bohemia', de Ramón María del Valle-Inclán

Categoria
Resum de 'Luces de bohemia', de Ramón María del Valle-Inclán

Seguim amb els resums de lectures obligatòries de Batxillerat per ajudar-te a preparar la Selectivitat. Avui toca una lectura de Llengua Castellana i Literatura.

Luces de bohemia és una obra teatral escrita pel poeta i dramaturg gallec Ramón María del Valle-Inclán i publicada el 1920, tot i que la versió definitiva, amb 3 escenes més que l’original, va ser publicada el 1924.

Valle-Inclán va ser un dels autors més importants de la dècada dels anys 20, en un moment difícil per Espanya. El 1929 va ser empresonat per la seva oposició a la dictadura de Primo de Rivera i, durant la Segona República, va ser el director de l’Academia Española de Bellas Artes de Roma.

Argument i estil de “Luces de bohemia”

L'obra tracta de les últimes hores de la vida de Max Estrella, un poeta d’edat avançada i miserable que havia gaudit de cert reconeixement dins la ciutat de Madrid. Valle-Inclán va intentar fer una radiografia de com era l’Espanya d’aquella època, un país fosc i opressor, amb moltes injustícies i corrupció.

Luces de bohemia és una obra de teatre dividida en 15 escenes escrites en el gènere teatral anomenat esperpento, una concepció literària creada pel mateix autor en la qual es deforma la realitat accentuant els seus trets més absurds i ridículs.

A continuació et deixem un resum de les 15 escenes de l’obra perquè t’ajudin a complementar i entendre la lectura de Luces de bohemia.

Resum per escenes de 'Luces de bohemia'

 • Escena 1: Max Estrella, un poeta pobre, vell i cec, diu a la seva dona que li llegeixi la carta que li entrega el Buey Apis, diari on col·laborava, en la qual anuncia que l’acomiaden. Apareix Don Latino, un vell, borratxo i miserable, amic de Max, que li entrega les pessetes que li han donat per vendre uns llibres d’en Max, malgrat que amb aquests diners no en té prou per menjar. Max comença a tenir al·lucinacions i recorda com era la vida bohèmia del seu passat a París.
 • Escena 2: Max, juntament amb Don Latino, se’n va a la llibreria on el seu amic ha mal venut els llibres i es baralla amb Zaratustra, el llibreter.  Apareix Don Peregrino Gay, un escriptor i viatger que torna de Londres, on havia estat copiant un llibre medieval, i inicia una conversa amb la resta lloant la religió a Anglaterra respecte l'espanyola, endarrerida i analfabeta.
 • Escena 3: Max Estrella i Don Latino van a la taverna de Pica Lagartos on es trobaran La Pisa Bien i el Rei de Portugal. Intenten vendre un dècim a Max, però no té prou diners i li dóna una capa al nen de la taverna perquè la pugui vendre. Fora del local hi ha picabaralles entre la policia i els militants d’Acció Ciutadana, un grup de proletaris.
 • Escena 4: Don Latino i Max entren a la bunyoleria La Modernista i el vell poeta li compra finalment el dècim a La Pisa Bien. Apareix Dorio de Gadex, un poeta modernista, i comencen a parlar. Amb motiu del sofriment i la indignació dels manifestants d’Acció Ciutadana, els poetes i Max canten una cançó rient-se de la policia. Arriben uns guàrdies que detenen a Max i se l’emporten al Ministeri de l’Interior.
 • Escena 5: Porten a Max al Ministeri i es troba a l’inspector de la policia, Serafín el Bonito. Després de declarar, porten en Max al calabós per escàndol a la via pública, consum d'alcohol, desacatament a l’autoritat i crits revolucionaris.
 • Escena 6: Dins del calabós, Max parla amb un obrer català, en Mateo, empresonat per negar-se a anar a la guerra i per provocar un motí a la fàbrica on treballava. Troben molts punts en comú entre ells dos i coincideixen en la necessitat de la revolució per posar en marxa un ordre social nou. Al final, els dos empresonats s’acaben abraçant.
 • Escena 7: Don Latino va a la redacció del diari El Popular per protestar de la detenció de Max i exigir al mitjà que publiqui que el seu amic ha sigut brutalment maltractat al Ministeri. Es troba al cap de redacció, Don Filiberto, l’únic periodista que hi treballa en aquell moment. Hi ha una forta discussió entre Latino i Filiberto sobre la situació de la política i literatura del moment. Filiberto truca a la secretaria del Ministeri i aconsegueix que deixin en llibertat a Max.
 • Escena 8: Max parla amb el secretari del Ministre, Dieguito, per queixar-se que l’han tractat malament. Paco, el Ministre d’Interior, no se’l creu del tot i se sorprèn de retrobar-se amb en Max, un dels seus amics de la bohèmia i vida literària quan en Paco estudiava lletres, abans de canviar-se a la política. Acaben parlant de la vida de Max, perquè el Ministre havia estat enamorat de la seva germana i, finalment, donen l'ordre a Dieguito perquè li entregui a en Max diners procedents dels fons de la policia per la pensió que tenen previst entregar-li.
 • Escena 9: Max i Don Latino entren en el cafè Colón, on es troben amb l'escriptor Rubén Darío i parlen de la mort i la religió. Els tres personatges recorden la vida bohèmia que es van trobar en la seva joventut a París, i Rubén acaba recitant uns versos.
 • Escena 10: Després de sopar amb Rubén Darío, Max i Don Latino caminen de nit pel Paseo del Prado i es troben a dues prostitutes que intenten aconseguir diners dels dos personatges o passar una nit amb ells. Don Latino se’n va amb La Vieja Pintada i, Max Estrella, es queda parlant amb La Lunares sobre la vida. 
 • Escena 11: Max i Latino passegen pels barris vells de Madrid després de la batalla entre la policia i els obrers. Es troben a una mare amb el seu fill mort als braços i hi ha diversitat d’opinions sobre els fets ocorreguts entre els treballadors i veïns. El sereno afusella a l’obrer català que havia sigut amic de Max, que es troba trist i critica la postura que agafa Don Latino sobre els fets.
 • Escena 12: Max i Latino acaben la caminada nocturna i tornen a casa de Max, que comença a tenir al·lucinacions sobre la recuperació de la seva vista i sobre el fet de trobar-se a París en l’enterrament del poeta Víctor Hugo. Max també recita unes frases pròpies que descriuen l'esperpento literari. Don Latino li roba la cartera a Max que, borratxo i amb molt de fred al cos, acaba morint al portal de casa seu i la portera li explica la notícia a la seva dona.
 • Escena 13: La família de Max està trista per la seva mort. Claudinita, la filla de Max, culpa a Don Latino de la mort del seu pare després d’emportar-se’l als bars per emborratxar-se. Arriba Basilio Soulinake, que explica que Max no està mort, només presenta símptomes d’un cas de catalèpsia i, llavors, té una discussió amb la portera. Soulinake ordena que no se l’emportin per enterrar-lo, però finalment proposen fer la prova definitiva per comprovar si està mort i li posen un llumí al dit polze per veure si es consumeix fins al final. Després d’això, es demostra que està mort i Claudinita cau a terra desesperada.
 • Escena 14: Enterren a Max Estrella al cementiri i es debat que a Espanya només premiaven el pitjor de l’escriptor. Apareixen Rubén Darío i el Marquès de Bradomín, que parlen sobre la vida i la mort entre ells i amb els enterramorts.
 • Escena 15: L’última escena passa a la taverna de Pica Lagartos. A Don Latino li toca la loteria, 10.000 pessetes, del número que La Pisa Bien va vendre a en Max. Llavors, tothom de la taverna intenta que Latino els doni diners i l’amenacen. Entra Pacona a la taverna anunciant que la dona i filla de Max s’han suïcidat. El borratxo que està amb Latino, el Pollo de Pay-pay, tanca l’obra amb la frase: "¡Cráneo previlegiado!".


Esperem que et serveixi aquest resum per escenes de l’obra teatral Luces de bohemia. T'animen però a llegir-te el llibre per conèixer els detalls més específics de l’obra i així tindràs un alt coneixement d’aquesta lectura que entra en l’examen de Castellà de la Sele.

 Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una!

Registra't a Preparats.cat, la web de referència d'orientació universitària

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
3 + 9 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.