NOTÍCIES

Resum de 'Nada' de Carmen Laforet 

Categoria
Resum de 'Nada' de Carmen Laforet - Preparats.cat
Publicat per: arnau.casas

Nada de Carmen Laforet és una de les dues obres que entren en l’examen de Llengua Castellana i Literatura de la Selectivitat. La novel·la va ser publicada l’any 1945, pocs anys després de la Guerra Civil, i va fer una radiografia dels anys posteriors de la guerra. 

Amb només 23 anys, Carmen Laforet va escriure una de les millors novel·les del segle XX a Espanya, amb la que guanyaria el Premi Nadal. Tot i néixer a Barcelona, l’autora se’n va anar a viure a les Illes Canàries des de ben petita, però va tornar amb 18 anys a la capital catalana per estudiar les carreres de Filosofia i Lletres i de Dret, malgrat que no en va acabar cap.

Després de publicar la seva obra més important, Nada, Laforet va escriure altres novel·les com ara La isla y los demonios (1950), La mujer nueva (1955), amb la que va guanyar el Premi Nacional de Literatura i el Premi Menorca de novel·la, i La insolación (1963).

Argument i estil de 'Nada'

Nada explica la vida d’una adolescent, l’Andrea, que és òrfena de mare i es trasllada a Barcelona per estudiar a la universitat. A la casa on viu, al carrer Aribau, hi resideix amb la seva àvia i les seves tietes. La situació a la casa és la que es va viure en els primers anys de la Postguerra i es caracteritza per la fam, la brutícia, la violència i l’odi. Malgrat tot, a la universitat es farà amiga de l’Ena i podrà aprendre totes les coses bones que hi ha en el món exterior.

La història està narrada en primera persona, per la protagonista, l’Andrea, des del futur, és a dir, explica com va viure la seva etapa de la joventut a Barcelona durant l’any que hi va estar, després de la guerra. L’obra està relacionada amb el corrent literari anomenat Existencialisme, que fa referència a la situació de pobresa en què vivia Espanya en els primers anys de la Postguerra.

Perquè entenguis més la novel·la, et deixem un resum de tots els capítols de Nada de Carmen Laforet, però, tot i això, llegeix-te el llibre per no descuidar-te de cap detall:

Resum dels capítols de 'Nada'

 • Capítol 1: Andrea, una jove estudiant, viatja a Barcelona per anar a viure amb uns familiars seus i continuar els seus estudis de lletres a la universitat. S’instal·la en una casa del carrer Aribau. La rep la seva àvia i els seus familiars amb poca il·lusió i, en la primera nit, dorm en una habitació fosca plena de mobles abandonats, en un sofà-llit.
 • Capítol 2: Després de passar la primera nit a Barcelona, Andrea es desperta recordant com era la seva infància en aquella casa amb els seus avis i els canvis que ha patit l’habitatge després de la guerra. Parla amb la seva tieta Angustias i, aquesta, li aconsella que no es faci gaire amiga d'una altra seva tieta, Gloria. A mig matí, hi ha una picabaralla a la casa entre Román, Gloria i Juan, i li sorprèn l’actitud que adquireixen la resta d’habitants de la casa.
 • Capítol 3: Passa el temps i Andrea a poc a poc va coneixent més als seus familiars. La seva tieta Angustias li ensenya com s’ha de comportar, tant a casa com a fora. Andrea té bona relació amb Gloria i el seu marit Juan, un artista. A vegades, la jove estudiant va a les golfes on s’hi instal·la Román, aïllat de la resta de la casa, on Andrea també puja per escapar-se dels problemes familiars que hi ha a la casa.
 • Capítol 4: Van passant els dies i Andrea només fa que sentir discussions entre els familiars. Un dia tornant de la universitat es queda escoltant la pluja i arriben l’àvia i Gloria per explicar-li una història. Gloria li explica com va conèixer en Juan a Tarragona durant la guerra i, aquest, la va presentar a Román perquè se l’emportés a casa seva i la cuidés, perquè estava embarassada. El dia que dóna a la llum, Juan torna i li demana disculpes per no haver estat amb ella en uns moments tant complicats. Després de la conversa, Andrea es troba malament i té febre. Passa uns dies malalta i s’imagina que Román i Gloria són amants.
 • Capítol 5: Després d’uns dies malalta, Andrea es recupera de la febre. La seva tieta Angustias l’adverteix que no vagi per Barcelona sola, alertant dels perills que hi ha a la ciutat i, especialment, que no passi pel barri xinès. A la universitat es fa amiga de Pons i, especialment, d’Ena, que li demana poder conèixer el seu tiet Román, ja que és un violoncel·lista reconegut. Román marxa uns dies sense explicar res a ningú i, quan torna, informa que havia estat als Pirineus i parla meravelles del paisatge que s’havia trobat al nord de Catalunya.
 • Capítol 6: L’amistat de les dues amigues va creixent cada vegada més. Per Nadal i, després que Ena inviti cada dia a Andrea perquè no té prou diners, la jove que resideix al carrer Aribau decideix regalar-li un mocador que li havia donat la seva àvia quan va fer la primera comunió. L'endemà de la missa del gall, Andrea es troba enmig d’una discussió familiar, en la qual Angustias i Juan acusen Gloria d’haver venut el mocador d’Andrea. La jove estudiant decideix dir la veritat, que posa trista a l'àvia i la discussió acaba amb un cop de puny de Juan a Angustias. Després de tot això, Angustias adverteix a Andrea que recuperi el mocador i la jove s’hi nega rotundament.
 • Capítol 7: La tieta Angustias marxa durant les vacances de Nadal i, el seu director, Jeronimo, pregunta per ella, però l’àvia no li pot explicar. La seva marxa permet a Andrea anar a dormir a l’habitació d’Angustias i un dia Román la va a veure i li explica que ell té el control total de les persones que viuen a la casa.
 • Capítol 8: La tieta Angustias torna a mitjanit i es troba a Gloria pel carrer. Discuteixen a la casa Angustias, Gloria, l’àvia i Juan, però Andrea, que havia marxat a la seva antiga habitació amb la tornada de la seva tieta, finalment s’adorm. L’endemà, Angustias parla amb Andrea i l’avisa que entrarà dins una comunitat religiosa, a més d’explicar-li que està decebuda amb el seu comportament. Quan surt de l’habitació, Andrea es troba amb Gloria que li ensenya les marques que té a la pell després de la violència del seu marit Juan en el dia anterior.
 • Capítol 9: Les amigues de la tieta Angustias van a la casa del carrer Aribau per acomiadar-se de la seva amiga que entrarà en el món religiós. Tothom va a acomiadar-la a l’estació excepte Román. Allà, Juan es torna agressiu i li recrimina no haver tingut el valor d’iniciar una relació amb Jeronimo, que són amics des de petits.
 • Capítol 10: Després d’una festa improvisada amb els amics de la universitat a casa d’Ena, Andrea decideix tornar sola a casa a la nit. Es frena davant la catedral i la mira amb admiració. Llavors, Gerardo, un noi que havia conegut a la festa, insisteix a acompanyar-la a casa i li acaba donant una targeta amb el seu número de telèfon. Quan Andrea entra a casa s’instal·la a l’habitació d’Angustias, que ja és seva, on hi ha molts mobles vells. Andrea recorda la xerrada que havia tingut en el sopar amb la família d’Ena, de la qual havia sorgit la possibilitat que la seva nova amiga íntima s’hagués de desplaçar a viure a Madrid pels negocis familiars.
 • Capítol 11: A la casa del carrer Aribau passen gana, especialment Andrea, que decideix només pagar el pa de l’esmorzar per estalviar diners. En una nit freda de març, la jove estudiant es desperta després de sentir crits provocats per una escena violenta entre Gloria i Juan. La dona es queda a dormir amb Andrea amb por i, finalment, Juan se l’emporta de l’habitació.
 • Capítol 12: Andrea coneix el promès d’Ena, en Jaime, i els tres surten junts. Andrea sovint s’enfada amb la seva amiga, suposadament per la gana que passa. Decideix trucar a Gerardo per quedar amb ell i passegen i es besen, però ràpidament Andrea se’n penedeix i li fa saber al noi. Quan torna a casa, es troba a Ena, emocionada per com toca el piano Román.
 • Capítol 13: Ena li demana a Andrea que no la vagi a veure a casa i deixen de quedar. Andrea va a estudiar a la biblioteca i, després de veure-la durant moltes tardes allà, un amic de la universitat, Pons, la invita al barri gòtic per conèixer els seus amics bohemis que es volen dedicar en el món de l’art.
 • Capítol 14: Després d’un temps allunyades, Andrea i Ena queden per anar a passejar i arriben al Tibidabo, des d’on es veu tota Barcelona davant del mar. Allà, Ena li diu a la seva amiga que es va equivocar dient-li que no vingués a casa seu i que havia actuat malament, però també li va dir que no s’avergonyís de la seva família perquè Ena tenia una bona amistat amb Román.
 • Capítol 15: Andrea arriba a casa i s'adona que el fill de Juan i Gloria està malalt, té pulmonia, i no tenen diners per comprar les medicines. Juan surt a buscar feina i, després, Gloria va a casa de la seva germana perquè li doni diners. Quan Juan torna i veu que la seva esposa no hi és la surt a buscar i Andrea, per por que l’home faci alguna bogeria, el segueix. Arriben en una tenda del barri xinès on Gloria juga a cartes per aconseguir diners. Tots tres tornen junts a la casa del carrer Aribau.
 • Capítol 16: Andrea es troba a Jaime, l’exparella d’Ena, que la invita a passejar i li dóna un missatge per Ena, que és que sempre confiarà amb ella. Jaime porta a Andrea amb els seus amics bohemis. Arriba Iturdiaga i explica que el dia anterior es va enamorar d’una noia. Quan acompanyen a Andrea a casa, es troba a Ena i li dóna el missatge que li havia dit Jaime. Quan Andrea deixa marxar a Ena, Iturdiaga exclama que la noia de qui està enamorat és ella, Ena.
 • Capítol 17: S’acosta la revetlla de Sant Joan i Pons li ofereix a Andrea marxar amb ell i els seus pares de vacances a la Costa Brava. Andrea s’ho vol pensar i li diu que prendrà la decisió definitiva pocs dies després, en la festa de l’aniversari de Pons, que ella està invitada. Aquella mateixa nit, Andrea sent discutir a Román i Gloria. La dona està dolguda per fets que havien passat anteriorment i no accepta la seva proposta. Llavors, Andrea decideix recórrer Barcelona per explicar-li a Ena com és de veritat Román, però al final es fa enrere.
 • Capítol 18: Andrea va il·lusionada a la festa d’aniversari de Pons, però la deixa sola. Quan se n’adona que el noi s’està divertint amb un grup d’amigues, després d’haver-li comentat a la mare d’en Pons que no sabia on era, Andrea decideix marxar i, tot i que Pons es disculpa, Andrea no fa marxa enrere. Quan arriba a la casa del carrer Aribau, es troba a la mare d’Ena al portal.
 • Capítol 19: Andrea i la mare d’Ena van a fer el got. La mare explica que quan ella era jove es va enamorar de Román, però el seu pare no volia que fos el seu marit i la va casar amb Luis, amb qui va tenir la seva filla Ena. Amb el naixement d’Ena, el matrimoni es va unir perquè al principi no hi havia amor, ja que la dona estava enamorada de Román. Per això, la mare demana ajuda a Andrea, perquè la seva filla no li passi el mateix i s’enamori de Román. També li comenta que és probable que marxin a viure a Madrid en pocs mesos.
 • Capítol 20: Al matí, Gloria li explica a Andrea el que havia succeït en el local del barri xinès, on jugava a cartes per aconseguir diners. Posteriorment, Gloria també li comenta que Ena visitarà a Román i, Andrea, molt enfadada marxa de la casa. Quan torna, puja a l’habitació de Román i sent una conversa en la qual el seu tiet li explica a Ena la relació que havia tingut amb la seva mare i, Andrea interromp en la conversa, però acaba marxant nerviosa i enfurismada.
 • Capítol 21: Ena troba a Andrea a la plaça Universitat plorant desconsolada. Es posa a ploure i s’intenten refugiar. Ena li explica que no estava enamorada d’en Román i el que volia fer era humiliar-lo pel que li havia fet anteriorment a la seva mare. Ena li explica que estima a Jaime i que se sent malament per haver-lo deixat i que la seva amistat amb Andrea s’hagués allunyat una mica.
 • Capítol 22: Andrea acomiada trista a la seva amiga Ena a l’estació perquè se’n va de vacances i llavors anirà a viure a Madrid. Quan torna a la casa del carrer Aribau, es troba a Gloria plorant, però no li explica què passa. Just després, Andrea sent cridar a Antonia, la criada, que es desmaia. Quan es recupera, la criada assenyala l’habitació de Román, dient que l’artista s’ha mort i van a veure’l. Román s’havia suïcidat fent-se un tall al coll.
 • Capítol 23: La casa del carrer Aribau està de dol. Andrea dorm dos dies seguits. Antonia, la criada, marxa de casa. Avisen a Andrea que arribaran unes seves tietes que no coneix. Quan arriben, les tietes expliquen que l’àvia les va deixar de banda i només va pensar amb en Juan i en Román. També comenten que l’àvia va malcriar els seus fills i, Juan, dóna la raó a les tietes.
 • Capítol 24: Passen uns mesos i Andrea segueix sense creure’s que Román està mort. La violència de Juan a la seva parella, Gloria, va en augment i el marit sempre busca una excusa per pegar-li. Andrea i Gloria pensen a portar-lo en un manicomi, però l’àvia no ho vol perquè diu que és el que porta els diners a la casa. L’àvia li dóna a Andrea una carta que ha enviat Ena des de Madrid.
 • Capítol 25: La carta d’Ena deia que havia trobat feina a Madrid per a la seva amiga. Andrea s’acomiada de tothom de la casa del carrer Aribau, on havia arribat un any abans, i la ve a buscar el pare d’Ena per anar a viure a Madrid.


Tot i que et deixem un resum de Nada de Carmen Laforet, llegeix-te el llibre per entendre’l i conèixer tots els detalls de la història i dels personatges. Molta sort a l'examen!

 Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una!

Registra't a Preparats.cat, la web de referència d'orientació universitària

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
2 + 5 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.