NOTÍCIES

Resum de “Terra Baixa”, d’Àngel Guimerà

Categoria
Resum de “Terra Baixa”, d’Àngel Guimerà - Preparats.cat

Terra Baixa d’Àngel Guimerà és una de les lectures obligatòries que entren en l’examen de català de la Selectivitat. Es tracta d’una obra teatral que es va publicar l’any 1896, durant la Renaixença, que explica el conflicte de dos mons antagònics, la Terra Baixa i la Terra Alta, des del triangle amorós d’en Manelic, la Marta i en Sebastià.

El seu autor va ser Àngel Guimerà, poeta i dramaturg català que també va treballar en el món de la política perquè va formar part de la Lliga de Catalunya. De pare català i mare canària, Guimerà va viure fins als 7 anys a Tenerife, abans de traslladar-se al Vendrell.

L’obra de teatre de Terra Baixa es va estrenar en castellà al Teatro Español de Madrid al 1896 i, l’any següent, la versió original catalana es va estrenar al Teatre Principal de Tortosa a càrrec de la companyia de Teodor Bonaplata. Les altres obres més destacades de Guimerà van ser Mar i Cel (1888), Maria Rosa (1894) i La filla del mar (1900).

Argument de “Terra Baixa”

Terra Baixa és una obra de teatre dramàtica que agrupa diferents conflictes entre personatges de dues terres ben diferents. El protagonista és en Manelic, un pastor que viu a la Terra Alta, en un espai on l’individu és lliure, solidari i amb capacitat d’iniciativa. A en Manelic l’enganyen perquè es casi amb la Marta, que resideix a la Terra Baixa, en una societat basada en el materialisme i l’explotació, on els pagesos viuen esclavitzats i sotmesos a un regnat injust.

La Marta viu i treballa al molí, sota les ordres d’en Sebastià, malgrat que la seva relació es trencarà amb l’arribada d’en Manelic, perquè s'adonarà de les injustícies de la Terra Baixa. L’obra acaba amb en Manelic matant a en Sebastià i per retornar a la Terra Alta amb la Marta, allà on l’engany i la traïció no existeix.

A continuació et deixem un resum dels tres actes de Terra Baixa per ajudar-te a entendre-la, però de totes maneres llegeix-te Terra Baixa per conèixer a fons el contingut i els símbols de l’obra.

Resum de 'Terra Baixa'

  • Primer acte

En el primer acte es fa una presentació dels personatges de Terra Baixa. En Sebastià, l’hereu, s’ha de casar amb la Marta, però com que té molts deutes, decideix casar-se amb una altra pubilla més rica. En Sebastià no troba ningú per demanar-li matrimoni perquè tothom sap que té una relació amb la Marta. Per aquest motiu, en Sebastià decideix casar a la seva promesa amb un pastor de la Terra Alta, en Manelic, però sense perdre la relació que té amb la Marta. En Manelic veu aquest matrimoni com una oportunitat perquè l’estimi una dona i decideix baixar a la Terra Baixa per casar-se amb la Marta, en el que serà una trampa preparada per en Sebastià.

El matrimoni s’acaba fent realitat, tot i que la Marta no es vol casar amb en Manelic perquè no l’estima. Per la seva part, el pastor de la Terra Alta està molt il·lusionat i enamorat de la pubilla sense pràcticament haver-la vist. El mossèn Tomàs, que és amic d’en Manelic, no sap res de tota aquesta enganyifa fins que ho acaba descobrint, després que li expliqui en Xeixa, un pagès que treballa per en Sebastià.

  • Segon acte

En el segon acte, els personatges de la Terra Baixa se’n riuen d’en Manelic per ser ignorant i no donar-se compte que l'estan enganyant. La Nuri és l’única persona que entén el que li passa a en Manelic gràcies a la bona relació que té amb la Marta. El pastor es troba desubicat en aquesta terra i trist perquè veu que la Marta no l’estima. Quan s'adona que el matrimoni és un muntatge d'en Sebastià, en Manelic vol tornar a la Terra Alta, juntament amb la Marta, per sortir d’aquella terra plena de falsedat.

En Sebastià i el mossèn Tomàs, en veure les intencions que tenia Manelic, decideixen interceptar el matrimoni per expulsar de la Terra Baixa a en Manelic i tancar la Marta dins el molí sota la vigilància dels pagesos Perdigons, que es caracteritzen per burlar-se de forma malintencionada del matrimoni i es mostren acovardits davant d’en Sebastià. La família dels perdigons la formen un grup de germans que són la Pepa, l’Antònia, en Josep, en Nando i la Nuri.

  • Tercer acte

Després de l’expulsió d’en Manelic, els perdigons no són capaços de plantar-li cara al seu amo, en Sebastià, que marxa cap a casa per parlar amb el pare de la seva promesa. En aquell moment, la Nuri intenta ajudar a la Marta a escapar-se de la Terra Baixa per anar a viure amb en Manelic, que estava vigilat després d’amenaçar de mort a en Sebastià.

Quan la Marta sent el senyal d’en Manelic, fuig de la seva terra, però és interceptada per en Sebastià, que la renya. En Manelic, que ja no és el pastor innocent del primer acte perquè ha estat humiliat per en Sebastià, reapareix al molí de la Terra Baixa en les dues últimes escenes de l’acte en una baralla a mort amb en Sebastià, que guanya en Manelic. Després de la mort d’en Sebastià, la Marta i en Manelic se’n van a viure a la Terra Alta.

 

No t’oblidis de llegir l’obra de Terra Baixa per aprovar l’examen de llengua catalana de la Sele i si tens qualsevol dubte sobre la Selectivitat, ens el pots enviar a la nostra web a l’apartat de Preguntes i respostes!

 

 Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una!

Registra't a Preparats.cat, la web de referència d'orientació universitària

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
5 + 2 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.