Preguntes Freqüents

SELECTIVITAT

Tens preguntes sobre el funcionament i normativa de la Selectivitat? Consulta totes les preguntes freqüents! Si no trobes el teu dubte, escriu-nos i et respondrem!

Abans dels exàmens:

 • La matèria comuna d'opció examinada a la Fase General pondera per calcular la nota d'admissió?

Sí, sempre que la nota obtinguda en aquesta matèria sigui igual o superior a 5 punts i compleixi els requisits de validesa de les matèries de fase específica.

 • Quan puc fer la selectivitat? La podré repetir?

La pots fer tantes vegades com vulguis i durant qualsevol de les dues convocatòries (juny o setembre).

 • Es pot suspendre les PAU i accedir a la universitat?

Sí, ja que la nota d'accés a la universitat és una mitjana ponderada entre la qualificació de la fase general de la selectivitat (40%) i la nota mitjana de l'expedient acadèmic del batxillerat (60%). Per poder-ne fer la mitjana, és obligatori tenir una qualificació de la fase general igual o superior a 4 punts. La nota d'accés total ha de ser igual o superior a 5 punts.

 • Si només aprovo una matèria de la Fase Específica, es tindrà en compte per la nota?

Sí, sempre que aquesta matèria superada (amb una nota de 5 o superior) estigui vinculada a la branca de coneixement en què s'inscriu el títol de grau.

 • Puc examinar-me d'una assignatura de primer de batxillerat? I d'una que no he cursat mai o que, fins i tot, no pertany a la meva modalitat d'estudis?

Sí, sí i sí. Les noves PAU permeten que pugis examinar-te d'una assignatura que no pertanyi als estudis que has estudiat. També permeten que provinguis, per exemple, del batxillerat científic o d'un CFGS tecnològic i que vulguis preinscriure't a un grau de lletres. Això sí, tingues en compte que si t'examines d'assignatures que no estan relacionades amb el grau que vulguis estudiar, aquestes ponderaran menys. Consulta més informació sobre les ponderacions aquí.

 • On es faran els exàmens de les PAU?

Si estudies a un centre de secundària o CFGS, els teus professors et mantindran informat i et diran quin centre és el que et pertoca i a quina hora hi hauràs de ser. Si ja no estàs vinculat/da a un centre d'estudis, pots saber-ho a través d'Accesuniversitat o qualsevol de les seus de Preinscripció Universitària.

 • Si no estudio a cap centre actualment, puc fer les PAU com a lliure?

Sí, pots preinscriure't per fer les proves a través d'Accesuniversitat.

 • Es pot fer la PAU a una altra comunitat autònoma?

Sí, hauràs de dirigir-te a la universitat o a l'oficina de gestió de les PAU del lloc escollit i sol·licitar-ne l'admissió. 

 • Es pot fer batxillerat a l'estranger i la PAU a Catalunya?

Sí, caldrà que aquest curs fet a l'estranger sigui convalidable, legalitzar documents per via administrativa, sol·licitar les convalidacions al Departament d'Ensenyament, matricular-se en el termini de matrícula per a estudiants amb el batxillerat o equivalent ja finalitzat i, sobretot, fer la PAU!

 • Puc accedir a la universitat amb el títol de batxillerat, sense aprovar les PAU?

Si has repetit matèries de batxillerat (repetint 3 o menys matèries), i tens el títol de batxillerat LOE l’any 2017, pots accedir a estudis universitaris de grau amb el títol de Batxillerat (la nota d’admissió és la nota mitjana de batxillerat).

L'alumant amb el títol de batxillerat LOE de l’any 2016 que no s'hagi presentat a la PAU o la tingui suspesa, també pot accedir a estudis universitaris de grau amb el títol de batxillerat (la nota d’admissió és la nota mitjana de batxillerat).

Aquestes persones només poden fer la preinscripció a la convocatòria de setembre, però han de tenir en compte que en l’assignació de places d’aquesta convocatòria tindran preferència d’admissió els alumnes que tinguin la PAU superada. 

Si aquests alumnes volen millorar la seva nota d’admissió, poden examinar-se de matèries de PAU de fase específica.

 • S'han d'aprovar tots els exàmens?

A la fase general no és necessari que els aprovis tots. Recorda que la teva nota de la fase general serà una mitjana aritmètica dels cinc exàmens. Com ja saps, la fase específica és un complement que t'ajudarà a pujar la nota final de la selectivitat. Això sí: com més exàmens de la fase específica aprovis (i amb més nota), més pujarà la teva nota de les PAU!

 • Si només em presento a assignatures de la Fase Específica, quan em donaran les etiquetes identificatives de les PAU?

 Rebràs les etiquetes identificatives el dia i en la franja horària del primer examen que realitzis.

 • Com seran realment les PAU?

Seran exactament com els que els teus professors t'han ensenyat i amb els que has practicat durant el curs. En el fons, són força semblants als exàmens que fas normalment al teu centre de secundària. El nostre consell és que practiquis amb exàmens reals de les PAU!

Durant els exàmens:

 • Què he de portar el dia de les proves?

És obligatori que portis el DNI, el full de la matrícula emplenat i tot allò que s'indiqui en aquest full, a més de tot el material d'escriptura que creguis necessari. Pels exàmens de llatí o grec es pot dur diccionari, i pels de ciències, una calculadora científica. Alerta, perquè les calculadores amb missatges amagats no seran vàlides. Consulta aquí quin material addicional pots dur en altres assignatures.

 • Què he de fer si arribo tard a un dels exàmens o no puc presentar-m'hi?

Hauràs de dirigir-te a/la president/a del tribunal, per veure si encara es pot solucionar. Si no és possible, hauràs de presentar-te a la següent convocatòria.

 • Si deixo l'examen en blanc, he d'entregar-lo?

L'accés a l'aula implica sempre el lliurament obligatori del quadern d'examen degudament etiquetat, encara que s'hagi deixat en blanc. El fet de no lliurar un quadern d'examen en la fase general equival a un NO PRESENTAT en la matèria i a un NO APTE/A en la nota d'accés. En la fase específica, la no-presentació del quadern d'examen equival a un no presentat i, per tant, no ponderarà per al càlcul de la nota d'admissió.

 • Si em matriculo de dues o tres matèries que coincideixen a la mateix franja horària, com m'he d'examinar?

Faràs aquestes proves de manera continuada sense sortir de l'aula, amb el mateix tribunal i el mateix dia d'examen previst.

 • Puc fer servir el català o el castellà indistintament? 

Cal escriure en català en les proves de Literatura catalana i Llengua catalana i literatura, el castellà en les proves de Literatura castellana i Llengua castellana i literatura, i l'idioma estranger en les proves de llengües estrangeres. En totes les altres matèries, pots triar la llengua (català o castellà) en la qual vols fer l'examen.

 • Què passa si perdo les etiquetes identificatives durant les PAU?

Pots resoldre qualsevol incidència dirigint-te al president o presidenta del tribunal, que és la persona encarregada de resoldre els problemes que sorgeixin.

Després dels exàmens:

 • Caduca la nota de la selectivitat?

La fase general no caduca mai. En canvi, l'específica només és vàlida durant els dos cursos acadèmics següents. Si al cap de tres o més anys de fer la selectivitat et decideixes a estudiar, pots tornar a fer la fase específica o iniciar la teva preinscripció amb la nota de la fase general (sempre que estigui aprovada!).

 • És possible suspendre la selectivitat i accedir a la universitat?

Sí, és possible! Recorda que la nota per accedir a la universitat és una mitjana ponderada entre els resultats de les PAU (40%) i la nota mitjana de l'expedient acadèmic del batxillerat (60%). Mentre la fase general de les PAU tingui una nota mitjana igual o superior a 4 punts, fer aquesta mitjana serà possible i podràs accedir a la universitat!

 • Si repeteixo les PAU vàries vegades, quina serà la meva nota final?

Serà la millor que hagis obtingut de totes les convocatòries a les que t'hagis presentat, tant en fase general com específica. Per això mateix, la nota mai podrà ser més baixa.

 • Si a la convocatòria de juny aprovo algunes matèries però d'altres no, hauré de repetir-les totes al setembre?

En la Fase General, sí. En cada convocatòria s'han de fer els cinc exàmens i no es guarden notes parcials. La Fase General és una prova global en què, en cada convocatòria, es ponderen a la vegada tots els resultats.

 • Si no passo la Fase General però sí algunes matèries de la Fase Específica, puc entrar a la universitat?

No, per poder accedir a la universitat és obligatori superar la Fase General. La Fase Específica és voluntària i permet millorar la qualificació obtinguda en la Fase General.

 • Què he de fer quan sàpiga la nota de les PAU?

Només has de dirigir-te a Accesuniversitat i seguir els passos de la preinscripció. Per veure-ho més clar, consulta el nostre vídeo La Preinscripció pas a pas.

 

Font: Accés Universitat

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
2 + 8 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.