Ponderacions

Les ponderacions són allò que compten les assignatures específiques de la Selectivitat a l'hora d'accedir a la universitat. Així que escollir bé les matèries dels exàmens de PAU és important!

T'aconsellem que tinguis molt en compte les ponderacions a l'hora de triar quina matèria de modalitat esculls a la Fase General de la Selectivitat i quines esculls en cas que facis la Fase Específica. Una mala decisió et podria dificultar el teu accés a un grau!

Les assignatures que les universitats valoren més tenen una ponderació de 0.2 a la selectivitat. La resta d'assignatures es ponderen amb 0.1 punts. 

  • Consulta les ponderacions 2024 de totes les universitats públiques catalanes i la UVic-UCC.
  • Consulta les ponderacions 2023 de totes les universitats públiques catalanes i la UVic-UCC.

Com funcionen les ponderacions?

T'expliquem com es calcula la nota d'accés a la universitat amb un exemple pràctic:

Mitjana de Batxillerat + Nota de la fase general
+
Millor nota de la fase específica (ponderada per 0,1 o 0,2)
+
Segona millor nota de la fase específica (ponderada per 0,1 o 0,2)

0,6 x 7,6 + 0,4 x 6,8 = 7,28
+
0,2 x 6,8 = 1,36
+
0,2 x 7 = 1,4

10,04

Nota accés batxillerat

Exemple pràctic:

La Maria té una nota mitjana de batxillerat de 7,6 (60%). De la fase general de les PAU ha aconseguit un 6,8 (40%). Si la Maria volgués aturar el procés de les PAU aquí, tindria una nota d'accés a la universitat de 7,28. No és així. Va decidir fer la fase específica per augmentar la seva nota. Es va examinar de Història de l'Art, Llatí i Literatura Catalana, assignatures de les quals va obtenir les notes de 6'8, 4'5 i 7 respectivament. Per a la nota de la fase específica només li comptaran la primera i tercera notes, perquè són les dues més altes (i perquè mai es comptarà una nota inferior a 5). En aquest cas, les dues assignatures que comptaran, de les quals es va examinar la Maria, són ponderades amb un 0,2 a la universitat on vol accedir. Si es ponderessin amb un 0,1, hauríem de multiplicar les notes per aquest nombre i, per tant, obtindríem una nota més baixa. En aquest cas, la Maria ha obtingut una nota de 10,04 sobre 14.

Intenta pensar en això abans de triar les assignatures de la fase específica per examinar-te de les que es ponderin per 0,2 a la universitat on més desitges anar.

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
3 + 0 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.