NOTÍCIES

Com utilitzar la IA per fer el Treball de Recerca?

Categoria
Com utilitzar la IA per fer el Treball de Recerca?
Publicat per: clara.torradas

Les tecnologies van avançant, i no utilitzar-les seria desaprofitar l’oportunitat d’ampliar formes d’obtenir informació. Així que, si et preguntaves com podries fer servir la intel·ligència artificial (IA) pel Treball de Recerca, aquí et portem un seguit d’idees!

Resulta molt fàcil buscar per internet allò que ens interessa, i la IA encara ens ho facilita més. Tanmateix, recórrer a recursos com el ChatGPT o altres no és dolent si es fan servir correctament (sense plagis). 

Les idees o recursos que proporcionen acostumen a ser més ràpids i efectius que anar buscant a Google pàgina per pàgina. A més, també existeixen eines que ajuden a optimitzar les tasques o a organitzar-se, com el Notion, Grammarly o, fins i tot, el Softcatalà, i també aplicacions com Asana o Monday.

Recursos d’intel·ligència artificial pel teu treball de recerca:

  1. Demana idees: A vegades, entre la pressió i la resta de feina de batxillerat, et quedes sense idees o et costa començar. Doncs, una manera seria proposar-li a la IA el tema del qual vols parlar i agafar paraules claus per començar a buscar informació.
  2. Estalvia temps: si necessites llegir molts documents llargs, alguns llibres, mirar peces audiovisuals… i tens poc temps, eines com Resoomer et poden ajudar fent-te un resum o a fer la transcripció de vídeos. Al final, és el que podries trobar per internet, però en una mateixa pàgina. Per exemple, TikTok utilitza intel·ligència artificial oferint l’opció d’activar subtítols, igual que Youtube. 
  3. Corregeix: fer un treball requereix una bona redacció, ha de ser entenedor i clar. Les eines de correcció de textos, com el Softcatalà o el Grammarly donen suggeriments de paraules o fins i tot, maneres diferents de dir les coses segons el to que hagi de tenir el text.  
  4. Planifica: pel TdR hi ha un any sencer per documentar-se i treballar, i sovint es deixa per últim moment. Si ets una persona que li costa fixar-se uns horaris o les tasques a fer cada dia, pàgines web com Doodle o Asana, tenen l’opció de fer-te un planning setmanal o mensual. 
  5. Fes presentacions més dinàmiques: Canva, Easel.ly, Genial.ly, Infogram o Milanote són webs que pots utilitzar per fer presentacions o imatges dinàmiques molt senzillament. Algunes tenen l’opció de crear núvols d’idees, gràfics de dades o layouts automàticament. 
  6. Aprofita els assistents virtuals: l’Alexa o la Siri també són eines que faciliten i optimitzen les accions del dia a dia. Amb un simple “O, Siri” o “Alexa!” poden escoltar-te i donar-te la informació que necessitis sense haver de tocar cap botó. Per tant, pots aprofitar-ho i demanar el que vulguis mentre tu estàs fent altres coses.

També és cert que la intel·ligència artificial crea debats sobre la veracitat de la informació que dona o si són fiables les seves referències. Per això és important que el treball l’escriviu vosaltres perquè vosaltres sabreu més bé que ningú si us agrada el que us proposa l’aplicació que estigueu utilitzant, si us genera confiança la informació o si s’equivoca i no hi esteu d’acord.

A més, penseu que si el treball el feu vosaltres al 100%, quan acabi tot, sentireu molta més satisfacció i estareu més orgullosos de la feina feta. La intel·ligència artificial només és un recurs més, una ajuda, una guia.
 

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
1 + 1 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.