Preguntes freqüents

> Preinscripció

> Selectivitat

 

Preinscripció

La pots fer només durant els períodes de Preinscripció: juny, setembre i febrer. Consulta aquí les dates i terminis exactes programats per aquest any.

La preinscripció s'ha de fer a través del portal Accesuniversitat.

Per saber com l'has de fer, mira aquest vídeo on veuràs com es fa La Preinscripció pas a pas.

Els estudiants de Batxillerat han de realitzar la Preinscripció de forma online al portal Accesnet i no han d'entregar cap document. Ara bé, si no vols fer la Selectivitat i prefereixes utilitzar la nota mitjana d'un CFGS, sí que hauràs d'entregar el certificat del centre perquè la sol·licitud sigui vàlida.

Els alumnes de CFGS també han de seguir el mateix procés d'Accesnet però, a més, hauran d'entregar el certificat del centre on van estudiar perquè la seva preinscripció sigui vàlida. L'han d'entregar a l'Oficina d'Accés a la Universitat (Via Laietana, 2, 08003 Barcelona, tel. 93 223 03 23, 93 223 25 91) o a qualsevol de les seves seus . També pot entregar-ho mitjançant una altra persona o enviant-ho per correu certificat. En aquest últim cas, no s'han d'enviar els documents originals sinó una fotocòpia compulsada (segellada pel centre dels estudis).

Si a la Preinscripció de l'estudiant de batxillerat no hi apareixen les dades del comprovant en color verd, haurà de presentar l'original i fotocòpia del certificat dels estudis a l'Oficina d'Accés a la Universitat (Via Laietana, 2, 08003 Barcelona, tel. 93 223 03 23, 93 223 25 91) o a qualsevol de les seves seus.

Abans de res, prova-ho més tard. Durant les dates de preinscripció, Accesnet és una pàgina molt visitada i és normal que es col·lapsi o treballi de forma més lenta. Si segueix funcionant malament, dirigeix-te a l'Oficina d'Accés a la Universitat (Via Laietana, 2, 08003 Barcelona, tel. 93 223 03 23, 93 223 25 91) o a qualsevol de les seves seus, on tenen ordinadors habilitats per ajudar-te a realitzar el procés.

A la mateixa entrada del portal, podràs fer clic a l'opció 'Has oblidat el teu codi accesnet?', que enviarà una clau provisional al correu electrònic que vas facilitar durant el registre d'usuari. Si tampoc recordes el correu electrònic que vas facilitar o l'has canviat, posa't en contacte amb l'Oficina d'Accés a la Universitat.

A banda de la Preinscripció Universitària, que és sempre obligatòria en universitats públiques i la UVic-UCC, l'estudiant ha de matricular-se d'aquestes proves i realitzar-les el dia i hora indicats. Per a més informació sobre les PAP, fes clic aquí.

Hauràs de fer la Preinscripció a través d'Accesnet i, a més, presentar a l'Oficina de Preinscripció Universitària el certificat de les notes dels estudis universitaris que hagis cursat i el títol o el resguard de pagament del títol.

Important

Recorda que les universitats catalanes reserven un 3% de places per a titulats universitaris.

 

Selectivitat

Tens preguntes sobre el funcionament i normativa de la Selectivitat? Consulta totes les preguntes freqüents! Si no trobes el teu dubte, escriu-nos i et respondrem!

Sí, sempre que la nota obtinguda en aquesta matèria sigui igual o superior a 5 punts i compleixi els requisits de validesa de les matèries de fase específica.

La pots fer tantes vegades com vulguis i durant qualsevol de les dues convocatòries (juny o setembre).

Sí, ja que la nota d'accés a la universitat és una mitjana ponderada entre la qualificació de la fase general de la selectivitat (40%) i la nota mitjana de l'expedient acadèmic del batxillerat (60%). Per poder-ne fer la mitjana, és obligatori tenir una qualificació de la fase general igual o superior a 4 punts. La nota d'accés total ha de ser igual o superior a 5 punts.

Sí, sempre que aquesta matèria superada (amb una nota de 5 o superior) estigui vinculada a la branca de coneixement en què s'inscriu el títol de grau.

Sí, sí i sí. Les noves PAU permeten que pugis examinar-te d'una assignatura que no pertanyi als estudis que has estudiat. També permeten que provinguis, per exemple, del batxillerat científic o d'un CFGS tecnològic i que vulguis preinscriure't a un grau de lletres. Això sí, tingues en compte que si t'examines d'assignatures que no estan relacionades amb el grau que vulguis estudiar, aquestes ponderaran menys. Consulta més informació sobre les ponderacions aquí.

Si estudies a un centre de secundària o CFGS, els teus professors et mantindran informat i et diran quin centre és el que et pertoca i a quina hora hi hauràs de ser. Si ja no estàs vinculat/da a un centre d'estudis, pots saber-ho a través d'Accesuniversitat o qualsevol de les seus de Preinscripció Universitària.

Sí, pots preinscriure't per fer les proves a través d'Accesuniversitat.

Sí, hauràs de dirigir-te a la universitat o a l'oficina de gestió de les PAU del lloc escollit i sol·licitar-ne l'admissió.

Sí, caldrà que aquest curs fet a l'estranger sigui convalidable, legalitzar documents per via administrativa, sol·licitar les convalidacions al Departament d'Ensenyament, matricular-se en el termini de matrícula per a estudiants amb el batxillerat o equivalent ja finalitzat i, sobretot, fer la PAU!

Si has repetit matèries de batxillerat (repetint 3 o menys matèries), i tens el títol de batxillerat LOE l’any 2017, pots accedir a estudis universitaris de grau amb el títol de Batxillerat (la nota d’admissió és la nota mitjana de batxillerat).

L'alumant amb el títol de batxillerat LOE de l’any 2016 que no s'hagi presentat a la PAU o la tingui suspesa, també pot accedir a estudis universitaris de grau amb el títol de batxillerat (la nota d’admissió és la nota mitjana de batxillerat).

Aquestes persones només poden fer la preinscripció a la convocatòria de setembre, però han de tenir en compte que en l’assignació de places d’aquesta convocatòria tindran preferència d’admissió els alumnes que tinguin la PAU superada.

Si aquests alumnes volen millorar la seva nota d’admissió, poden examinar-se de matèries de PAU de fase específica.

A la fase general no és necessari que els aprovis tots. Recorda que la teva nota de la fase general serà una mitjana aritmètica dels cinc exàmens. Com ja saps, la fase específica és un complement que t'ajudarà a pujar la nota final de la selectivitat. Això sí: com més exàmens de la fase específica aprovis (i amb més nota), més pujarà la teva nota de les PAU!

Rebràs les etiquetes identificatives el dia i en la franja horària del primer examen que realitzis.

Seran exactament com els que els teus professors t'han ensenyat i amb els que has practicat durant el curs. En el fons, són força semblants als exàmens que fas normalment al teu centre de secundària. El nostre consell és que practiquis amb exàmens reals de les PAU!

Durant els exàmens:

És obligatori que portis el DNI, el full de la matrícula emplenat i tot allò que s'indiqui en aquest full, a més de tot el material d'escriptura que creguis necessari. Pels exàmens de llatí o grec es pot dur diccionari, i pels de ciències, una calculadora científica. Alerta, perquè les calculadores amb missatges amagats no seran vàlides. Consulta aquí quin material addicional pots dur en altres assignatures.

Hauràs de dirigir-te a/la president/a del tribunal, per veure si encara es pot solucionar. Si no és possible, hauràs de presentar-te a la següent convocatòria.

L'accés a l'aula implica sempre el lliurament obligatori del quadern d'examen degudament etiquetat, encara que s'hagi deixat en blanc. El fet de no lliurar un quadern d'examen en la fase general equival a un NO PRESENTAT en la matèria i a un NO APTE/A en la nota d'accés. En la fase específica, la no-presentació del quadern d'examen equival a un no presentat i, per tant, no ponderarà per al càlcul de la nota d'admissió.

Faràs aquestes proves de manera continuada sense sortir de l'aula, amb el mateix tribunal i el mateix dia d'examen previst.

Cal escriure en català en les proves de Literatura catalana i Llengua catalana i literatura, el castellà en les proves de Literatura castellana i Llengua castellana i literatura, i l'idioma estranger en les proves de llengües estrangeres. En totes les altres matèries, pots triar la llengua (català o castellà) en la qual vols fer l'examen.

Pots resoldre qualsevol incidència dirigint-te al president o presidenta del tribunal, que és la persona encarregada de resoldre els problemes que sorgeixin.

Després dels exàmens:

La fase general no caduca mai. En canvi, l'específica només és vàlida durant els dos cursos acadèmics següents. Si al cap de tres o més anys de fer la selectivitat et decideixes a estudiar, pots tornar a fer la fase específica o iniciar la teva preinscripció amb la nota de la fase general (sempre que estigui aprovada!).

Sí, és possible! Recorda que la nota per accedir a la universitat és una mitjana ponderada entre els resultats de les PAU (40%) i la nota mitjana de l'expedient acadèmic del batxillerat (60%). Mentre la fase general de les PAU tingui una nota mitjana igual o superior a 4 punts, fer aquesta mitjana serà possible i podràs accedir a la universitat!

Serà la millor que hagis obtingut de totes les convocatòries a les que t'hagis presentat, tant en fase general com específica. Per això mateix, la nota mai podrà ser més baixa.

En la Fase General, sí. En cada convocatòria s'han de fer els cinc exàmens i no es guarden notes parcials. La Fase General és una prova global en què, en cada convocatòria, es ponderen a la vegada tots els resultats.

No, per poder accedir a la universitat és obligatori superar la Fase General. La Fase Específica és voluntària i permet millorar la qualificació obtinguda en la Fase General.

Només has de dirigir-te a Accesuniversitat i seguir els passos de la preinscripció. Per veure-ho més clar, consulta el nostre vídeo La Preinscripció pas a pas.

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
11 + 3 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.