NOTÍCIES

La Selectivitat del futur: menys exàmens i una prova de maduresa

Categoria
La Selectivitat del futur: menys exàmens i una prova de maduresa - Preparats.cat
Publicat per: Redacció Preparats.cat

El Ministeri d'Educació del Govern Espanyol ha proposat un esborrany de la nova Selectivitat a les comunitats autònomes: es tracta d'una proposta de Proves d'Accés a la Universitat (PAU) en els quals s'avaluarien menys matèries i es faria una "prova de maduresa".

Fa temps que es parla del nou format que han de tenir les PAU, però, tot i que s'anunciava que arribaria al curs 2024, aquesta proposta parla d'aplicar-se progressivament fins al curs 2025-2026.

La Selectivitat serà més curta

Les noves PAU plantegen que l'alumnat només s'examini de 4 exàmens obligatoris que, cadascun, valdria un 25% de la nota: història d'Espanya, història de la filosofia, una matèria de la modalitat de batxillerat que es cursi i una prova sobre competència lingüística que també avaluï "la maduresa acadèmica de l'alumnat", segons el Diari ARA. També es preveu eliminar la possibilitat d'escollir entre l'opció A i B als exàmens, fent que tots els alumnes hagin de respondre les mateixes preguntes. Aquests canvis els estrenarien els alumnes que facin la Selectivitat el curs 2026-2027, és a dir, els que començaran 2n d'ESO el setembre vinent. 

A llarg termini, les PAU definitives només tindran dos exàmens

Un cop hagi acabat l'època de transició, les PAU definitives només constarien de dos exàmens: l'examen d'una assignatura específica de la modalitat de batxillerat i l'exercici de maduresa. Aquest segon "substituiria les proves comunes [...] i passaria a comptar el 75% de la nota". És a dir, es deixarien de fer els exàmens d'història, filosofia i llengües. L'examen de maduresa es preveu com un dossier amb diferents documents sobre un sol tema que avaluaria el nivell de batxillerat de forma més generalista. També pretén avaluar el nivell de "pensament crític, reflexió i maduresa" de l'alumnat. Encara no queda del tot clar quin paper hi tindran les llengües cooficials de l'estat, com el català.

Continuarà existint la Fase Específica

La Fase Específica de la Selectivitat encara existirà, tot i que amb alguns canvis. Els alumnes que vulguin, podran apujar nota fins als 14 punts avaluant-se de només dues matèries específiques del seu batxillerat. Però es preveu que les preguntes tinguin la intenció d'avaluar competències i evitar la memorització de conceptes.

Per tant, les PAU es redueixen a un màxim de 4 exàmens, la meitat que actualment. Pels que facin batxillerat, però, es manté el càlcul de la nota d'accés a la universitat: un 60% de la nota correspondrà a la nota de batxillerat i un 40% a la de la Selectivitat.

Font: Ara.cat

Si et registres a Preparats.cat rebràs una newsletter amb les notícies i novetats més importants sobre la Selectivitat, els graus universitaris i les universitats. I també entraràs en un Sorteig d'un Apple Watch SE! A què esperes per accedir a tota l'orientació universitària?

Registra't a Preparats.cat!

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
14 + 3 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.