NOTÍCIES

Vols ser nutricionista esportiu? Entrevistem l'expert Asker Jeukendrup!

Categoria
Vols ser nutricionista esportiu? Entrevistem l’expert Asker Jeukendrup!
Publicat per: Redacció Preparats.cat

asker Si vols estudiar el Grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport o Nutrició Humana i Dietètica, has de conèixer l’Asker Jeukendrup. Nosaltres l’hem entrevistat després de les dues master class que ha fet aquest mes de novembre a la UVic i ho tenim clar: ens hagués encantat tenir un professor com ell! Es va interessar per la investigació científica quan tot just feia primària i era ciclista i, més tard, va estudiar Ciències de l’Esport i es va especialitzar en nutrició esportiva. Actualment, és un dels investigadors més valorats d’aquest camp a nivell internacional, a més de campió de duatló i triatló. També lidera la web Mysportscience.com, on publica unes infografies simples i directes per explicar les seves investigacions. No us podeu perdre el que ens ha explicat!

"Tot m'ha anat força ràpid. Fins i tot em vaig convertir en el professor més jove de tota la història de la University of Birmingham!"

"Vaig començar a somiar amb la idea de poder combinar l'esport i la nutrició, i convertir-me en un millor nutricionista esportiu."

"Si un tema t’apassiona i t’emociona, fica-t’hi, però fes-ho bé i treballa dur. I continua fent-te preguntes!"

1. En aquests anys, t’has tornat un expert en nutrició esportiva. Com imaginaves el teu futur quan encara estaves a la universitat i com has fet aquesta evolució? Fins i tot abans d’això, quan tenia, probablement, uns 15 anys, volia convertir-me en científic en el camp de l’esport. Així que vaig estudiar Ciències de l’Esport a la universitat i em va interessant tant que vaig fer un doctorat sobre nutrició. En aquell moment, vaig començar a somiar amb la idea de poder combinar aquestes dues disciplines i convertir-me en un millor nutricionista esportiu. I així vaig començar, treballant amb gent molt bona a Holanda i també als Estats Units d’Amèrica, viatjant i coneixent gent de tot el món. Cada vegada em sentia més segur perquè quan connectes amb experts dels camps que estudies pots comprovar les teves investigacions. Vaig crear el meu propi laboratori a la University of Birmingham, que era molt petit, amb poc espai i equipaments, però amb algunes bones idees, crec. I, poc a poc, vàrem rebre més i més recolzament econòmic i vàrem créixer. Al cap d’uns anys, ens vam convertir en el departament d’investigació de ciències de l’esport més gran del món. Tot va anar força ràpid, però va ser fruit de l’esforç. Fins i tot em vaig convertir en el professor més jove de tota la història de la University of Birmingham!

2. Sempre has sigut un atleta. Va ser aquesta passió la que et va animar a estudiar ciències de l’esport i nutrició? Sí, exacte, tot va venir d’això. Vaig començar a fer esport des de molt jove i també apuntava totes les marques dels meus entrenaments. El ciclisme ha sigut sempre el meu esport.

3. El teu treball com a científic va començar quan tenies 11 anys i, com dius, apuntaves les teves marques! Creus que existeixen els científics adolescents? Com podem ajudar-los? És una bona pregunta! Però, vaja, crec que, més aviat, s’han d’ajudar a ells mateixos. Han de fer-se preguntes i voler aprendre, perquè ningú ho farà per ells! Si no vols fer-ho, mai ho aconseguiràs, encara que rebis molta ajuda. Però podem acompanyar-los, oferint la informació, fent bons enllaços, donant bons consells... Al final, crec que cada persona ha de ser qui es mogui i es faci les preguntes. Asker Jeukendrup fent investigació amb un grup d'adletes Asker Jeukendrup fent investigació amb un grup d'atletes

4. Per què la nutrició i la hidratació relacionada amb l’esport s’ha convertit en una espècie de moda? En molts casos, s’ha tornat un tema massa important. És més una moda que ciència, és cert. Es diuen moltes coses sense sentit sobre aquest tema perquè tothom en té una opinió. Però, en definitiva, la nutrició és important i és una pena que hi hagi tanta informació incorrecta. El repte és donar-li la volta i oferir la correcta.

5. Cada any, milers d’estudiants de tot el món escullen el grau de Nutrició. Creus que la nutrició (o la nutrició esportiva) és un estudi amb futur? Sí i no. No perquè el més obvi és que no hi ha molts tipus de feines a desenvolupar a la nutrició o a la nutrició esportiva. El nombre d’estudiants que ho estudien és més gran que el nombre d’oportunitats laborals. D’altra banda, sí que té un molt bon futur perquè penso que aquest Grau t’ensenya habilitats molt importants que pots traslladar de forma molt senzilla a altres feines o disciplines.

6. També ets conegut per ser un investigador amb grans habilitats comunicatives. Amb els teus articles curts i directes i les completes infografies que publiques a Mysportscience.com ajudes a un munt de gent a entendre temes que són força complicats. Creus que, cada vegada més, compartirem els descobriments científics amb aquest format? Crec que és una tendència que anirà creixent i que és important perquè, en els últims anys, els científics han fet recerques que han compartit a través de publicacions científiques. I aquestes publicacions només les llegeixen científics! Si algú hi està interessat i és prou llest per anar a buscar-ho en aquestes revistes i entendre-ho, pot traduir aquesta informació perquè tothom l’entengui. Això no passa molt sovint i la gran majoria de recerca científica no es presenta al gran públic. Si vols impactar, has de fer-ho en un llenguatge que la gent entengui. També penso que si tu ets l’expert en aquell tema i no ho tradueixes per a la gent interessada, com pots pretendre que els periodistes o d’altres parlin d’això i que tingui sentit? Fa una mica de por deixar-ho a l’aire! Per a mi, sempre ha sigut una passió. He treballat molt amb atletes i sé quines preguntes acostumen a fer i quines investigacions funcionaran i quines no. Una de les infografies de l'Asker, que explica de forma senzilla els efectes de la cervesa després de fer esport Una de les infografies de l'Asker, que explica de forma senzilla els efectes de la cervesa després de fer esport

7. El teu llibre Nutrició esportiva: el laboratori a la cuina s’ha convertit en una espècie de Bíblia per als atletes! Com et fa sentir? Sempre és bonic veure com un projecte propi té èxit. Tinc un altre llibre, Guia pràctica de la nutrició esportiva, força més gruixut, que també té molt d’èxit i que s’utilitza com a llibre de text. Està molt bé veure que aquests materials s’utilitzen de forma pràctica, com també ho és veure que Mysportscience.com és d’utilitat. Hi ha moltes persones interessades en la ciència però hi ha pocs llocs on trobar-la de forma entenedora.

8. Intenta imaginar-te a tu mateix abans d’escollir quin Grau estudiar i de saber quin futur t’esperava, amb les teves pors i preguntes d’un adolescent i tan poques respostes... Què t’agradaria dir als joves en aquesta situació? Fes el que vulguis fer i no et preocupis massa. Si un tema t’apassiona i t’emociona, fica-t’hi però fes-ho bé i treballa dur. I continua fent-te preguntes! És millor prendre aquesta decisió que una més racional, basada en les sortides professionals d’una carrera. Vols treballar tota la vida en una disciplina que no t’agrada? Així, serà difícil tenir èxit. És més important ser feliç que guanyar molts diners i penso que pots evolucionar molt més quan t’agrada el que fas.

Preparats, llestos… universitat!: tot el que et cal saber per anar a la Universitat. Si encara no ho has fet, registra’t al web i no te’n perdràs ni una!

Comparteix això:

Registra’t

Podràs accedir a tots els continguts del nostre web i rebràs puntualment informació per correu electrònic segons els teus interessos.

Condicions generals
CAPTCHA
1 + 3 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.